niedziela, 5 maja 2013

Żeberka rozpływające się w ustach

Kiedy znalazłam przepis na te żeberka tak właśnie się nazywały. Uważam, że ta nazwa jest bardzo trafna.

Składniki:

- 1 kg żeberek,
- 1-2 cebule,
- 1 ketchup pikantny,
- 2-3 łyżki miodu,
- olej do obsmażenia żeberek,
- sól, pieprz ew. przyprawa typu vegeta.

1. Umyte żeberka kroję i posypuję solą i pieprzem lub przyprawą typu vegeta.
2. Na rozgrzanym oleju obsmażam żeberka ze wszystkich stron. Kiedy będą już podsmażone przekładam je do naczynia żaroodpornego. 
3. Na tym samym tłuszczu podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli wrzucam ją na żeberka.
4. Płynny miód mieszam z ketchupem i polewam żeberka.
5. Piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 1,5-2 godziny. Ketchup zredukuje swoją objętość i utworzy na żeberkach pewnego rodzaju glazurę.

Ja ostatnio kupuję żeberka tzw. mięsne. Jest na nich dużo więcej mięsa niż na paskach i na ogół są mniej tłuste i mają mniej kości.

 

4 komentarze:

  1. żeberka są świetne polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dojebane so same sie w ustach rozchodzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super, jedno pytanie - w jakiej temp. pieczesz?

    OdpowiedzUsuń
  4. W jakiej temperaturze piekłaś ? I czy naczynie żaroodporne ma być zamknięte ?

    OdpowiedzUsuń