niedziela, 2 czerwca 2013

Pieczona karkówka

Już kiedyś o tym pisałam, ale powtórzę - karkówka to moje ulubione mięso. Robiłam je na wiele sposobów. Mogłoby się wydawać, że upieczona w całości jest jednym z najbardziej banalnych, jednak dobrze przyrządzona zawsze zachwyca. Zauważyłam, że wszystkim najlepiej smakuje kiedy jest peklowana. Peklowanie trwa co prawda kilka dni, jednak jak planuję wcześniej jakieś przyjęcie to z wyprzedzeniem staram się zaplanować również menu. Dlatego mięso kupuję co najmniej tydzień wcześniej i sama robię zalewę do peklowania. Na prawdę polecam każdemu kto lubi dobre mięso spróbować je upeklować. 

Składniki:

- 1 cała karkówka ok. 2 kg,
- kilka ząbków czosnku,
- tymianek, majeranek, papryka słodka.

Do tego przepisu karkówkę peklowałam ok. tygodnia. Przepis na peklowanie mięsa podawałam przy przypisie na peklowaną szynkę

1.Po upeklowaniu mięsa płuczę je i następnie nacieram wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz majerankiem i tymiankiem a także łagodną papryką (aby kolor nie był zbyt zielony od ziół).
2. Piekę do miękkości w nagrzanym piekarniku.  

Tak przygotowane mięso może być podawane zarówno za ciepło jak i zimno. Tym razem poczekałam aż mięso ostygnie, pokroiłam je w dość grube plastry, rozłożyłam je na blasze do zapiekania i ponownie podgrzałam w piekarniku. Niestety nie zrobiłam zdjęcia mięsa w plastrach ponieważ zaraz po wyjęciu z piekarnika została podana na stół - goście już na nią czekali.


9 komentarzy:

  1. Witam, Twój blog został przeze mnie nominowany do nagrody Liebster.:)
    Zapraszam: przepisy-misiaczek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowna Pani
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ziomus kogo obchodzi jakies alle mette HUJowe to jest i ochydne widzialem nawet jak na prubowaniu tego alle mette jakis many zszygal sie ....

      Usuń
    2. Kolego Anonimowy - po co te ostre słowa. Firmy chwytają się różnych sposobów najlepiej tych które przyniosą najlepsze efekty przy najniższych kosztach - takie mają prawo. Mam jednak nadzieję, że do mojej karkóweczki nie masz zastrzeżeń. Zapewniam, że ani do niej, ani do żadnego innego przepisu zamieszczonego na moim blogu nie dodałam ani tego ani żadnego podobnego serka. Wszystkie dodatki są jak najbardziej naturale - dla mnie one wystarczają. Smacznego wg moich przepisów.

      Usuń
    3. Oczywiście temperatury pieczenia niema

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. ogarnijcie sie , co to za przepis, brak temp w jakiej pieczemy oraz czasu. Taki przepis ze zdjeciem , kazde dziecko potrafi napisac. pfuj

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń