środa, 3 kwietnia 2013

Schabowy inaczej - po kowalsku

Kolejne wariacje na temat schabowego.


Składniki:

- 4 kotlety schabowe,
- 1-2 cebulki,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 15 dkg. żółtego sera, 
- jajko,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.

1. Cebulę kroimy dość drobno. Dusimy ją doprawiając solą i pieprzem a na koniec dodajemy curry.
2. Kotlety przygotowujemy jak tradycyjne schabowe tzn. ubijamy, solimy, pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. 
3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z jednej strony.
4. Kiedy jedna strona będzie usmażona przewracamy kotleta, układamy na usmażonej stronie cebulę, posypujemy startym serem i posypujemy łagodną papryką. Smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aby ser się rozpuścił. 

Paprykę dodaję aby przełamać kolor. Natomiast curry dodaje smaku cebuli. Kiedy znalazłam ten przepis myślałam, że jest ona po to aby cebulka miała ładny kolor jednak jej dodanie ma głębszy sens. Podałam ten kotlet z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty - rewelacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz