niedziela, 24 lutego 2013

Sałatka z selera naciowego

Seler naciowy ma bardzo łagodny smak. Dodatki które do niego pasują również powinny być delikatne. Sałatka taka pasuje jako dodatek do potraw mięsnych, a także jako samodzielne danie.


Składniki:

- 4-5 łodyżek selera naciowego,
- puszka kukurydzy,
- puszka krojonego ananasa (ew. 1-2 jabłka), 
- 15 dkg. sera zółtego,
- 15 dkg. szynki gotowanej lub konserwowej,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- sól, pieprz.

1. Kroimy umyte łodyżki selera, ser, szynkę oraz ananasa (jeżeli kupimy w plastrach).
2. Dodajemy kukurydzę, jogurt i majonez.
3. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i odrobinką pieprzu.

Jeżeli sałatka ma być podawana jako dodatek do dań mięsnych to można zrezygnować z szynki. Ananasa można zastąpić obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem - jednak ananas pasuje według mnie znacznie lepiej.

Sałatka jest bardzo szybka, delikatna a jednocześnie dość wyraźna w smaku - świetna. 

2 komentarze:

  1. uwielbiam ta sałatkę :) tylko z ryżem i bez miesa oraz sera do tego pestki słonecznika

    OdpowiedzUsuń