sobota, 16 lutego 2013

Szybki obiad

Kiedy zaplanuję sobie, że chcę coś zrobić i nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie to przygotowuję obiad, który "zrobi się sam". 
Oczywiście na wstępie trzeba mu trochę pomóc. Jednak jak to zrobimy to wszystkie składniki piekę się jednocześnie. Nie muszę wówczas stać przy patelni i smażyć kotletów czy też mieszać czegoś żeby się  nie przypaliła. Obieram warzywa, przyprawiam mięso i wszystko na blaszkę i do piekarnika. Wyjmuję gotowy obiad.

Cały obiad na jednej blaszce


























Tym razem wykorzystałam udka kurczaka.

Składniki:

- 8 kawałków kurczaka,
- 8-10 ziemniaków,
- 3 marchewki,
- papryka czerwona,
- przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie lub przyprawa do ziemniaków, sól.

Kurczaka przyprawiamy według własnego uznania. Ja zazwyczaj przyprawiam je dzień wcześniej  i zostawiam w lodówce na noc. 
Następnego dnia obieram ziemniaki, po umyciu kroję w ćwiartki lub mniejsze kawałki - jeżeli są spore. Posypuję je ziołami prowansalskimi i solą lub gotową przyprawą do ziemniaków. 
Myję, obieram i kroję pozostałe warzywa, lekko solę. Tym razem dodałam tylko paprykę i marchewkę. Jednak zazwyczaj dodaję też cebulę i pieczarki, ponieważ to lubi moja rodzina. Można dodać więcej warzyw. W sezonie może to być fasolka szparagowa czy kalafior. 
Układamy na blaszce kawałki kurczaka a następnie warzywa.
Wkładamy wszystko do piekarnika i zajmujemy się swoimi sprawami - a obiad upiecze się w całości.
Rewelacyjny patent kiedy brakuje nam czasu - a do tego smakuje świetnie.

Tak wygląda to przed włożeniem do piekarnika. 
 

 A tak po wyjęciu.


 Jeżeli nie jesteśmy bardzo zajęcie i mamy czas na zrobienie surówki to super, jeżeli nie to nie szkodzi, ponieważ upiekliśmy również ulubione warzywa.

5 komentarzy:

  1. Pomysł fajny i na pewno smaczny. Tylko ja mam zawsze problem z tym na ile stopni i jak długo ma być potrawa w piekarniku. A w tym przepisie niestety nie ma tych danych...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj piekę w temp. 180-200st. C. A co do czasu, to zależy ile jedzonka piekę. Zazwyczaj musi posiedzieć ok. 1,5h, ale zawsze radzę sprawdzać czy jest miękkie.

      Usuń
    2. To nie taki szybki ten obiad skoro musi posiedzieć w piekarniku półtora godziny...

      Usuń
  2. szybki czy nie ważne,że wkładasz wszystko razem wyciągasz i gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obgotuj, kurwa ziemniaki to będzie szybciej :D

    OdpowiedzUsuń