czwartek, 18 kwietnia 2013

Zrazy z karkówki

Ze względu na cenę wołowiny postanowiłam zrobić tańszą wersję zrazów. Wykorzystałam więc karkówkę. Rodzina się zajadała - przyznaję, że mi smakowały dużo bardziej nie z wołowiny.


Składniki:

- 1 kg karkówki,
- ok. 20 dkg. boczku,
- 1-2 cebula,
- musztarda,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki mąki.

Osobom które robią zrazy z wołowiny nie muszę podawać przepisu ponieważ można je zrobić dokładnie tak samo jak wołowe, zmieniamy tylko mięso. Dla tych którzy nie robili jeszcze zrazów podaję jak ja je wykonuję.

1. Umyte i osuszone mięso kroję na kotlet i każdy rozbijam.
2. Boczek kroję w plasterki, cebulę w piórka, cebulę lekko solę.
3. Rozkładam rozbite mięso z jednej strony pieprzę i delikatnie smaruję musztardą następnie układam boczek oraz cebulkę. Zwijam dość ściśle i spinam wykałaczką.
4. Kiedy wszystkie zrazy mam przygotowane wlewam do brytfanki olej i kiedy się rozgrzeje układam nasze zraziki.  Jeżeli zostaną mi składniki, które wkładałam do środka to wszystko też wrzucam do brytfanki.
5. Kiedy są obsmażone ze wszystkich stron wsypuję mąkę. Gdy mąka się zarumieni podlewam wodą. Całość duszę do czasu aż mięso zmięknie. Sos doprawiam solą mi pierzem ewentualnie papryką.

Do środka można też dodać ogóreczki kiszone pokrojone w paseczki. Ja ich nie dodałam ponieważ skończył się moje zimowy zapas a kupne nie zawsze trafimy dobrę więc wolałam nie zepsuć tego dania.

Ostatnio zrobiłam zrazy z 2,5kg mięsa, myślałam, że będziemy je jedli kilka dni (była taka ilość). Fakt jedliśmy kilka dni - dwa. Dzieci po obiedzie co chwilę wołały o kolejnego zrazika. Nie miałam sumienia odmówić, były tak pyszne. 
Gorąco polecam na obiadek z ziemniaczkami i dobrą surówką - u mnie była z selera z jabłkiem.




6 komentarzy:

  1. do brytfanki? to pieczesz je czy smażysz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekę ich w piekarniku. Mam brytfankę z grubym dnem w której najpierw podsmażam mięso a następnie podlewam wodą i dalej duszę.

      Usuń
  2. o dwóch dni chodzą za mną takie smakowitości :-) tymi fotkami przekonałaś mnie do działania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smaczne pozdrawiam smiling

    OdpowiedzUsuń
  4. będę zaraz robić te zraziki

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja do moich zrazików dodaję ,ogórka kiszonego(sama kiszę),kiełbasę wędzoną,plaster szynki,cebulę,im więcej składników tym smaki ciekawsze.Jak masz duże plastry mięsa wal ile możesz!!!

    OdpowiedzUsuń