poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Flaczki wołowe

Flaczki są jedną z potraw, które robię w ilości "jak dla pułku wojska". Kilograma flaków nie opłaca mi się robić, bo taką porcję moja rodzina zjadłaby praktycznie na raz. Podam jednak przepis na mniejszą porcję gdyż nie wszyscy mają tak "żarte rodziny".


Składniki:

- 1 kg. flaków wołowych (ja kupuję już pocięte),
- kawałek wołowiny (nie musi być najdroższa wołowina tzw. zrazowa, wystarczy np pręga lub szponder),
- 1 spora marchewka,
- kawałek pora, selera, pietruszki, 
- natka selera i pietruszki,
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, liść laurowy,
- 1-2 łyżki mąki,
- tłuszcz (ja daję masło) tyle ile mąki.

1. Flaki dokładnie płucze jeżeli trzeba to kilka razy i gotuję aż będą miękkie.
2. Do osobnego garnka wrzucam umytą wołowinę, obrane warzywa oraz natkę pietruszki i selera, solę. 
3. Gotuję aż mięso będzie miękkie. Warzywa na pewno też będą wówczas miękkie.
4. Z wywary wyjmuję wszystko. Wyrzucam tylko natkę. Wołowinę kroję w niewielkie kawałki, marchewkę również. Pozostałą włoszczyznę kroję bardzo drobno lub wręcz rozgniatam widelcem. W razie potrzeby uzupełniamy wywar wodą.
5. Wszystko wraz z ugotowanymi flakami wrzucam ponownie do wywaru doprawiam wszystkimi przyprawami.
6. W tym czasie na patelni roztapiam masło i dodaję do niego mąkę. Kiedy całość się połączy podlewam gorącym wywarem. Jeżeli jest taka sama ilość mąki i tłuszczu to nie powinny nam się zrobić grudki. Jeżeli jednak tak się stanie to zasmażkę przecedzam przez sito i dodaję do reszty.
Gotuję chwilę aż całość przejdzie i się połączy.

Wiem, że niektórzy po ugotowaniu wywaru wyrzucają z niego wszystko na czym był gotowany i pozostawiają same flaki. Dla mnie jest to po prostu rosołek z flaczkami. Ja wykorzystuję wszystko. Uważam bowiem, że wszystkie te składniki komponują się doskonale a ich brak powoduje pewien niedosyt. 
Zajadamy przeważnie z bułeczką.




1 komentarz:

  1. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń