poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Gzik z tarożku

Idealne śniadanko. Poranne słoneczko i fakt, że jest już kwiecień spowodowały, że zatęskniłam za nowalijkami. Ponadto "podobno" zbliżająca się wiosna i lato powodują chęć zadbania o figurę. Postanowiłam wykorzystać to co jest aktualnie dostępne - szczypiorek, rzodkiewka (niestety jeszcze nie z własnej uprawy), do tego twaróg i bułka z dużą ilością ziarna.


Składniki:

- kostka twarogu (daję półtłusty lub chudy),
- 1/2 jogurtu naturalnego,
- 1/2 pęczka rzodkiewek,
- 2-3 dymki ze szczypiorkiem,
- ew. odrobina posiekanego koperku lub natki pietruszki,
- sól, pieprz.

1. Twaróg rozgniatam z jogurtem.
2. Rzodkiewkę i szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Dodajemy to twarogu, doprawiamy solą i pieprzem.
Ponadto czasami lubię dodać do smaku odrobinę koperku lub pietruszki. Szczególnie kiedy są one świeżo zerwane.
Uwielbiam do tego chrupiącą, pełnoziarnistą bułeczkę. Smaruję ją lekko masłem, na to liść sałaty i nasz twarożek. Nie mogę się doczekać kiedy to wszystko będzie świeżutkie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz