piątek, 5 kwietnia 2013

Pasta z makreli

Pamiętam smak pasty z makreli ze swojego dzieciństwa. Teraz odrobinę ją zmodyfikowałam, jednak to co najważniejsze pozostało.  Idealne na piątkowe śniadanie lub kolację.
Robiąc pastę z wędzonej makreli zawsze mam więcej ryby ponieważ podczas obierania jej z ości znaczną część ryby podjadamy. 


Składniki:

- 1 wędzona makrela,
- 2 jajka,
- 2-3 ogórki kiszone (zależy od wielkości),
- 1 cebulka lub 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1-2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz,
- ewentualnie 1-2 łyżki ketchupu.

1. Makrelę obieramy z ości i skóry.
2. Gotujemy jajka, obieramy i drobno siekamy. Ogórki i cebulę drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać trochę ketchupu, będzie miał inny kolor i lekko pomidorowy posmak.

Wszystkie produkty można zemleć maszynką, jednak ja wolę jak są drobno posiekane - są bardziej wyraziste niż zmielone. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz