sobota, 6 kwietnia 2013

Karkówka pieczona z pieczarkami i serem

Karkówka jest moim ulubionym mięsem. Ma ciekawy smak, odrobina tłuszczu dodaje mu wyrazistości i uważam, że to mięso stwarza wiele możliwości. Teraz przedstawiam jeden ce sposobów w jaki podaję karkówkę.


Składniki:

- 1 kg karkówki,
- 70 dkg pieczarek,
- 1-2 cebule,
- 20 dkg sera żółtego,
- sól, pieprz, sos sojowy.

1. Umytą karkówkę kroję na plastry, doprawiam solą, pieprzem ewentualnie przyprawą typu Vegeta. Pozostawiam na kilka godzin lub na noc, aby mięso przeszło przyprawami.
2. Cebulę obieram, drobno kroję i podsmażam. 
3. Następnie dodaję do niej umyte i pokrojone pieczarki. Duszę je razem, doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym. Dzięki dodaniu sosu pieczarki nabiorą ładny kolor.
4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso i pieczarki. Jeżeli korzystamy z formy do zapiekania to układamy na spód warstwę mięsa a na nią pieczarki.
5. Całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. godzinę.

Podajemy z surówką, pieczonymi ziemniakami lub bez dodatków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz