piątek, 12 kwietnia 2013

Warkocz z piersi kurczaka

Pierś z kurczaka bez żadnej panierki może być sucha. Jednak odpowiednio doprawiona jest soczysta.


Składniki:

- 1 pierś z kurczaka,
- 2 kostki bulionowe warzywna,
- 2-3 łyżki oleju.

1. Umytą i osuszoną pierś kroimy na długie paski o szerokości ok. 150x80 mm. Oczywiście nikt nie będzie stał z linijką przy tej czynności, te wymiary mogą być intuicyjne.
2. Trzy paski układamy obok siebie, spinamy z jednej strony wykałaczką i zaplatamy warkocz. Drugą końcówkę warkocza również spinamy wykałaczką.
3. Kostki rosołowe rozgniatamy z olejem. Początkowo wydaje się, że nie połączą się one ze sobą, jednak po chwili utworzy się jednolita masa.
4. Każdy warkocz obtaczamy w powstałej marynacie, usuwamy jej nadmiar i smażymy na rozgrzanej patelni. Ja nie dodaję do smażenia tłuszczu, ponieważ warkocze "oddają" część oleju. Jeżeli jednak jest potrzeba, bo taka np. jest patelnia to można podlać odrobiną oleju. Smażymy z dwóch stron aż pierś będzie miała ładny kolor.

Podajemy z surówkami, ziemniakami lub wedle własnego uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz