sobota, 16 marca 2013

Żeberka pieczone w kapuście

Bardzo lubię robić tą potrawę oczywiście ze względu na jej walory smakowe, ale nie tylko. Jest to potrawa z serii tych, które na wstępie trzeba "obrobić, a później "robią się same". Kiedy więc nie mamy zbyt dużo czasu na stanie "przy garach", a chcemy zjeść coś smacznego to bardzo polecam.


Składniki:

- 1 spory pasek żeberek,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1-2 cebule,
- sól, pieprz, ew. przyprawa "typu Vegeta",
- olej do obsmażenia żeberek.

1. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki, przyprawiamy. Ja zazwyczaj pozostawiam przyprawione mięso na kilka godzin, a najlepiej na noc aby przeszło przyprawami.
2. Obsmażamy żeberka ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy zarumienią się ze wszystkich stron zdejmujemy z patelni.
3. Na tłuszcz pozostały po smażeniu żeberek wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, lekko solimy i pieprzymy. 
4. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy do niej pokrojoną kapustę kiszoną. Podsmażamy aż trochą zmięknie i będzie miała ładny kolor.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę kapustę i żeberka, ostatnią warstwą powinna być kapusta.
Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny.



1 komentarz:

  1. Zjadałbym takich pyszności, kapustka super, żeberka również:)

    OdpowiedzUsuń