niedziela, 24 marca 2013

Sałatka z dresingiem słodko - ostrym

Dzięki zawartości boczku sałatka jest dość pożywna. Można zrezygnować z jego dodania kiedy sałatka ma być dodatkiem do potraw mięsnych.

Składniki:

- mix sałat (może być gotowa mieszanka - ja lubię z roszponką),
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1/2 opakowania sera feta,
- 10-15 dkg. boczku wędzonego.

Dressing:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 2-3 ząbki czosnku.

1. Smażymy boczek pokrojony w niewielkie paseczki. 
2. Mieszamy sałatę, umyte i pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki oraz pokrojoną w kostki fetę.
3. Mieszamy wszystkie składniki dressingu: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę, płynny miód i musztardę.
4. Mieszamy sałatę z dressingiem, przekładamy do miseczki i posypujemy dość obficie na wierzch usmażony boczek.

Dressing do tej sałatki ma ciekawy ostro-słodki smak co sprawia, że sałatka jest naprawdę wyjątkowa. Jeżeli ktoś chce przygotować sałatkę jako dodatek do dań mięsnych może zrezygnować z dodania boczku. Będzie mniej treściwa, jednak równie smaczna.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz