wtorek, 12 marca 2013

Kapuśniak

Tradycyjna polska zupa rewelacyjna kiedy zima powraca.



Składniki:

- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 5-6 kawałków żeberek,
- marchewka,
- kawałek selera, pietruszki,
- cebula,
- 5-6 ziemniaków,
- listek laurowy, ziele angielskie,
- odrobina tłuszczu.

1. Umyte żeberka wrzucam do garnka z drobno pokrojoną lub startą na tarce pietruszką i selerem oraz marchewką (niezbyt drobno żeby się nie rozgotowała). Dodajemy ziele angielski i listek laurowy. Zalewam zimną wodą i gotuję aż mięso lekko zmięknie.
2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam drobno posiekaną cebulę, kiedy się zarumieni dorzucam kapustę kiszoną (też pokrojoną). Podsmażam dopóki kapusta lekko się nie "zarumieni".
3. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je osobno gdyż dodając je do kwaśnej kapusty nie zmiękną.
4. Zawartość patelni oraz ziemniaki wrzucamy do naszego wywaru, doprawiamy solą i pieprzem.
Opcjonalnie można również dodać podsmażony boczek lub pokrojonę w plasterki i również podsmażoną kiełbaskę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz