sobota, 9 marca 2013

Jaskółcze gniazda

Jaskółcze gniazda można jeść zarówno na ciepła jaki i na zimno. Można o nich powiedzieć, że są to mielone podane inaczej.


Składniki:

- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1 bułka,
- cebulka,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- olej,
- 1 jajko,
- 12 jajek przepiórczych.

1.  Jajka gotujemy na twardo.
2.Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, bułkę moczymy.
3. Dodajemy do mięsa mielonego cebulę, odciśniętą bułkę, surowe jajko i doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania.
4. Bierzemy porcję mięsa i formujemy okrągłe kotleciki wkładając do każdego z nich po 1 jajku przepiórczym.
5. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.

Podajemy z warzywami, pieczonymi ziemniakami, sosem czosnkowym lub chrzanowym.

Zamiast jajek przepiórczych można dodać jajka kurze, jednak dobrze aby były jak najmniejsze. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz