niedziela, 10 marca 2013

Ryba w papryce i cebuli

 Rybka smaczna zarówno na ciepła jak i na zimno. Delikatnie zmodyfikowana może być także doskonałą potrawą podczas stosowania różnych dietach. 


Składniki:

- 1 kg dowolnego fileta (mintaj, morszczuk),
- 1 papryka,
- 2-3 cebule,
- 30 dkg ogórków kiszonych,
- 1/2 puszki kukurydzy z puszki,
- puszka pomidorów krojonych lub koncentrat pomidorowy,
- mąka - kilka łyżek,
- olej,
- sól, pieprz, sok z cytryny. 

1. Umytą rybę solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Umytą paprykę kroimy w paski, cebulę na ćwiartki i potem na plastry. Wrzucamy na rozgrzany olej.
3. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę ogórki kiszone. 
4. Kiedy cebula i papryka trochę zmiękną dodajemy ogórki, kukurydzę i pomidory lub koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem dusimy.
5. Układamy w miseczce warstwami farsz, ryba, farsz, ryba, farsz.

Kiedy "pilnuję wagę"nie obtaczam ryby w mące, ponieważ wszelkie diety wykluczają mąkę oraz rezygnuję z dodania kukurydzy. Poza tym wszystkie inne składniki są dopuszczalne a nawet wskazane podczas wielu diet.

Smakuje rewelacyjnie na ciepła jak i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz