piątek, 22 marca 2013

Wątróbka z cebulą i jabłkami

Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na wątróbkę. Nie musi być podawana z ziemniakami, wystarczy jakaś surówka.


Składniki:

- 1/2 kg wątróbki drobiowej,
- 2-3 cebulki,
- 1 jabłko,
- sól, pieprz,
- tłuszcz.

1. Umytą  wątróbkę czyścimy i smażymy na rozgrzanym tłuszczy.
2. Kiedy wątróbka będzie usmażona solimy ją i pieprzymy. Następnie odsuwamy ją na skraj patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę.
3. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy starte jabłko. Wszystko razem dusimy. Jeżeli jest taka potrzeba to dosalamy i dopieprzamy.

W wielu przepisach jabłko jest pokrojone w plasterki - ja osobiście lubię jego posmak w cebuli, jednak wolę kiedy jest starte. I oczywiście należy pamiętać aby nie solić przed usmażeniem wątróbki ponieważ będzie ona twarda.

1 komentarz:

  1. Gratuluję fajnego bloga ze smacznymi przepisami!
    Zapraszam serdecznie do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń