niedziela, 17 marca 2013

Pulpety w sosie pomidorowym

Dość banalne danie, jednak rodzina co jakiś czas woła aby je zrobić. Wszystkie potrawy wymagające ręcznego wyrabiania szczególnie odpowiadają mojej córce, która oczywiście zawsze uczestniczy w ich przygotowaniu. Tym razem było tak samo.


Składniki:

- 1 kg mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 bułka,
- 1-2 marchewki,
- kawałek pora, selera, pietruszki,
- puszka pomidorów,
- sól, pieprz.

1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oliwi.
Jeżeli mięso będziemy mielili sami to cebulę można pokroić grubiej i po przesmażeniu zmielić razem z mięsem i namoczoną, odciśniętą bułką.
2. Mięso dokładnie wyrabiamy z cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką oraz solą i pieprzem wedle uznania.
3. Pietruszkę, selera i pora kroję na bardzo drobne kawałki, marchewkę na nieco większe. Zalewam zimną wodą i gotuję kilkanaście minut.
4. W tym czasie formuję okrągłe pulpeciki.
5. Wkładam je do gotującego się bulionu.
6. Kiedy mięso się zetnie dodaję zmiksowane pomidory z puszki (w sezonie mogą być świeże).
7. Gotuję wszystko na dużym ogniu bez przykrycia aby pomidory zredukowały swoją objętość, doprawiamy solą i pieprzem.

Jeżeli nie ma potrzeby to nie jestem zwolenniczką zaprawiania potraw mąką tylko po to aby sosy były bardziej gęste. Dzięki temu, że bardzo drobno kroję włoszczyznę lekko się ona rozgotuje tworząc gęstość sosu. Ponadto po dodaniu pomidorów gotuję wszystko bez przykrycia na dużym ogniu i po zredukowaniu objętości całość utworzy aromatyczny gęsty sos.
Ja osobiście lubię do sosu pomidorowego natkę pietruszki, jednak nie lubię jak jest rozgotowana tak więc dodaję ją na samym końcu, tuż przed podaniem. Dodatkowo można dodać swoje ulubione zioła np. bazylię.


6 komentarzy:

  1. są piękne...

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy dobre, to niedługo sprawdzę więc dziękuję za przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonały przepis, a potrawa wszystkim nam smakowała. A szczególnie kiedy dodajemy do sosu przecier Pomidori, doprawiony pieprzem, z dodatkiem słodkiej śmietanki 30%. Dzięki :))

    OdpowiedzUsuń
  4. dobre . Ja warzywa miksuję blenderem i ta maa zagęszcza sosik. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń