niedziela, 24 lutego 2013

Roladki z fileta w chrupiącej skorupce

Bardzo dobre danie które po raz pierwszy jedliśmy u mojej kuzynki. Odrobinkę je zmodyfikowałam - wyszły rewelacyjnie.


Składniki:

- 2 filety z kurczaka,
- 12 plastrów szynki lub boczku,
- 12 plastrów sera,
 - sól, pieprz,
- 1 szkl. płatków kukurydzianych,
- 1/2 stopionego masła.

1. Oczyszczone filety rozcinamy jak na kotlety i delikatnie rozbijamy.
2. Każdy kawałek solimy i pieprzymy.
3. Nakładamy na nie plaster szynki lub boczku oraz sera. Zwijamy roladkę i spinamy wykałaczką.
4. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy rozgniecionymi płatkami i polewamy stopionym masłem.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. godzinę.

Do części roladek dodałam szynkę a do części boczek. Z szynką są delikatniejsze, a z boczkiem mają bardziej wyraźny smak - mi osobiście lepiej smakują z boczkiem.
Można je podawać jako samodzielne danie (tutaj z marynowanymi warzywami), a także jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką. Stopione masełko z płatkami i wytopionym serem twarzy pyszny sos, którym można polać ziemniaczki. Gorąco polecam taki sposób podania fileta. 


1 komentarz: