sobota, 23 lutego 2013

Sałatka z tuńczykiem

Kolejna szybka sałatka. Zawsze mam w domu jajka - nawet gdyby lodówka była pełna pyszności jajka muszą być - tak sądzi moja rodzina. Poza tym lubię mieć zapas różnego rodzaju "puszek" - nie z gotowymi daniami ale takie z których można zrobić szybko coś smacznego. To tego typu dań należy sałatka z tuńczyka. Najczęściej robię ją jako szybką kolację, kiedy wracam wieczorem do domu i nie mam nic przygotowanego.


Składniki:

- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- pół puszki fasoli czerwonej,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 2 ogórki kiszone,
- majonez, ew. musztarda,
- pieprz.

1. Gotujemy jajka na twardo, kroimy je w kostkę.
2. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
3. Mieszamy pokrojone składniki z tuńczykiem, wypłukaną fasolą i odrobiną majonezu. Można dodać trochę musztardy - dodatkowo lub zamiast majonezu.
4. Doprawiamy pieprzem. Soli raczej nie trzeba dodawać, jednak jak ogórki nie są dość słone to oczywiście można sałatkę dosolić.


Pierwsze zdjęcie jest z majonezem (przyznaję odrobinkę za dużo dodałam), a zdjęcie powyżej jest z musztardą. Każdy sposób doprawiania jest dobry - pozostawiam to własnemu smakowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz