poniedziałek, 25 lutego 2013

Krokiety z parówką

Krokiety są dość sytym daniem. Podane z parówką i dodatkami przygotowuje się dość szybko w porównaniu z innymi, ponieważ  nie potrzebujemy dużo czasu na wykonanie farszu.


Składniki:

Na naleśniki:

- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- ok. 1/4 szklanki wody (zależnie od konsystencji),
- odrobina sol,
- ewentualnie trochę oleju, nie jest to jednak wymagane (dzięki temu nie musimy dodawać go na patelnie).

Dodatki:
- 6 - 10 parówek,
- 20 dkg. sera żółtego,
- 2 - 3 ogórki kiszone.

Ponadto:
- jajko,
- bułka tarta.

1. Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Nie powinno ono być zbyt gęste, dlatego w razie potrzeby dodajemy wodę.
2. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki.
3. Parówki przekrojone na 4 części (na pół i w poprzek) lekko parzymy we wrzątku, ser ścieramy, ogórka kiszonego kroimy w paseczki.
4. Na naleśniku układamy parówkę (ja kładę po 2 kawałki), kilka paseczków ogórka i ser.
5. Zawijamy naleśniki i obtaczamy w jajku i bułce.
6. Przed podaniem obsmażamy na rozgrzanej patelni na małym ogniu najlepiej pod przykryciem żeby ser dobrze się roztopił.
Ja preferuję podane z ketchupem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz