Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na wątróbkę. Nie musi być podawana z ziemniakami, wystarczy jakaś surówka.
Składniki:
- 1/2 kg wątróbki drobiowej,
- 2-3 cebulki,
- 1 jabłko,
- sól, pieprz,
- tłuszcz.
1. Umytą wątróbkę czyścimy i smażymy na rozgrzanym tłuszczy.
2. Kiedy wątróbka będzie usmażona solimy ją i pieprzymy. Następnie odsuwamy ją na skraj patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę.
3. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy starte jabłko. Wszystko razem dusimy. Jeżeli jest taka potrzeba to dosalamy i dopieprzamy.
W wielu przepisach jabłko jest pokrojone w plasterki - ja osobiście lubię jego posmak w cebuli, jednak wolę kiedy jest starte. I oczywiście należy pamiętać aby nie solić przed usmażeniem wątróbki ponieważ będzie ona twarda.
Gratuluję fajnego bloga ze smacznymi przepisami!
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)
Pozdrawiam gorąco!