niedziela, 17 marca 2013

Barszcz biały

Barszcz biały czy żurek są sytymi zupami które lubi moja rodzina. Lubię i ja ponieważ po zjedzeniu tej zupy nie wołają zaraz, że są głodni.


Składniki:

- mięso na wywar,
- marchewki,
- kawałek selera, pietruszki, pora,
- ząbki czosnku,
- pętko kiełbasy,
- 4-5 ziemniaków,
- majeranek,
- śmietana,
- zakwas białego barszczu.

1. Dowolne mięso oraz pokrojoną drobno lub startą włoszczyznę i ząbki czosnku zalewam zimą wodą i gotuję aż wszystko zmięknie.
2. Dodaję obrane, umyte i pokrojone ziemniaki.
3. Pokrojoną w plasterki kiełbasę podsmażam. 
3. Kiedy ziemniaki zmiękną dodaję zakwas barszczu - można znaleźć bardzo dobry gotowy. Jak całość się zagotuje dodaję kiełbasę i majeranek. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję trochę śmietany. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. 


1 komentarz:

  1. Super :)
    Ostatnio też robiłam barszcz biały- przepis na moim blogu

    OdpowiedzUsuń