Polędwiczki są mięsem, które przygotowuje się stosunkowo szybko i można z niego wyczarować wiele ciekawych dań.
Składniki:
- polędwiczki,
- cebulka,
- kilka suszonych grzybków,
- 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
- sól, pieprz,
- mąka do obtoczenia polędwiczek,
- odrobina tłuszczu.
1. Umyte, wyczyszczone i osuszone polędwiczki pieprzymy i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
2. Dorzucamy pokrojoną drobno mała cebulkę i namoczone wcześniej i pokrojone suszone grzyby.
3. Kiedy cebulka i grzybki trochę się podsmażą wyjmujemy polędwiczki i kroimy je w plastry. Wrzucam z powrotem na patelnię i podlewam winem. Wszystko razem musi się trochę pogotować aż wino wyparuje a polędwiczki zmiękną.
4. Całość podlewamy odrobiną wody aby było więcej sosu, doprawiamy solą i pieprzem.
Jeżeli polędwiczki obtoczyliśmy w małej ilości mąki i widać, że jest on bardzo rzadki to przed dolaniem wody dosypujemy trochę mąki - bezpośrednio na patelnię. Kiedy mąka się podsmaży (dzięki resztce wina nie przypali się) dopiero wtedy podlewamy wodą.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą i surówką.
uwielbiam sosy na winie, są pyszne!
OdpowiedzUsuń