O tym, że kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C nie trzeba nikomu mówić. Jednak nie każdy wie, ze podczas kiszenia rozluźniają się tkanki kapusty i w efekcie staje się ona łatwiej strawna od jej surowego odpowiednika. Przypuszcza się też, że kiszona kapusta wykazuje działanie antynowotworowe. Kiszona kapusta ma tak
korzystna florę bakteryjną co
wpływa stymulująco na system odpornościowy organizmu. Zatem jedzmy częściej kapustę kiszoną.
Składniki:
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 1 spora marchewka,
- 1 średnia cebula,
- ewentualnie 1 jabłko,
- pieprz,
- oliwa.
Ja osobiście bardzo lubię kiedy kapusta jest kwaśna - zarówno do surówki jak również do bigosu. Dlatego nigdy nie płuczę kapusty.
Kroimy kapustę aby nie była zbyt długa.
Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce z małymi oczkami.
Cebulę drobno kroimy.
Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy pieprzem i oliwą. Jak wspomniałam wcześniej preferuję dość kwaśną kapustę. Dodane warzywa zazwyczaj łagodzą jej smak.
Ponadto nie jestem zwolenniczką słodzenia kapusty. Jednak jeżeli jest ona zbyt kwaśna jest na to rada. Żeby nie dodawać cukru wystarczy zetrzeć 1 słodkie jabłko. Nada ono naszej surówce łagodności i przełamie nadmiar kwasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz