Ale niekoniecznie - fasolkę można bowiem zrobić w 15-20 minut. Wystarczy skorzystać z fasoli z puszki.Oczywiście smak nieco różni się od "oryginalnej Fasolki po bretońsku" ale na prawdę nie jest gorsza od oryginału.
- 1 puszka fasoli białej,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 2 pętka kiełbasy - np. podwawelskiej, toruńskiej,
- kawałek boczku,
- 1 cebulka,
- koncentrat pomidorowy,
- tłuszcz do przesmażenia cebuli i wędliny,
- sól, pieprz, papryka słodka lub szczypta ostrej, majeranek.
1. Pokrojoną drobno cebulkę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. W tym samym czasie kroimy boczek i kiełbaskę. Dorzucamy je na patelnię i razem dalej smażymy.
2. Cebulkę i wędlinę przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i dodajemy opłukaną fasolę oraz koncentrat pomidorowy.
- Jeżeli wolicie bardziej gęsty sos to przed przełożeniem do garnka można posypać odrobiną mąki i wszystko razem wymieszać na patelni. Przed przelaniem do garnka podlać odrobiną wody i dokładnie wymieszać.
3. Całość razem wystarczy zagotować i doprawić wedle uznania solą, pieprzem, papryką (jak wolicie ostrzejsze to można dodać szczyptę ostrej papryki). Na koniec dodajemy majeranek.
Wykonanie takiej fasolki trwa nieco dłużej niż usmażenie cebuli i kiełbaski, tak więc jest to naprawdę szybkie danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz