Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 10 dkg masła,
- 1/2 szkl. wody,
- cynamon.
Umyte jabłka obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i wydrążamy gniazda.
W tym samym czasie wsypujemy cukier na gorąca patelnię. Czekamy aż się rozpuści. Pamiętajmy: Nie należy mieszać cukru, pozwólmy aby rozpuścił się sam. Jeżeli zamieszamy cukier to rozpuszczony wcześniej cukier oblepi ten który jeszcze się nie rozpuścił i utworzą się grudki z którymi nic nie zrobimy.
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy margarynę, a następnie wodę żeby karmel się nam nie przypalił. Wkładamy na patelnię jabłka i podgrzewamy wszystko razem przekładając jabłka co chwilę z jednej na drugą stronę. Po kilku minutach przekładamy jabłka na blaszkę do zapiekania posypujemy cynamonem i oblewamy karmelem z patelni. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Co jakiś czas polewamy jabłka karmelem.
Upieczone jabłka wykładamy na talerzyki i polewamy słodziutkim karmelem.
Ja ten deser robiłam tym razem na szybko i nie miałam żadnych dodatków. Jeżeli chcemy aby był on na wypasie to podajemy z gałką lodów waniliowych lub kremem z serka mascarpone czy też z bitą śmietaną. Na prawdę prosty a jednocześnie pyszny deser, który zrobimy z produktów, które zazwyczaj mamy w domu.
100dkg masła? Gruuubo. :)
OdpowiedzUsuńOczywiście 10 dkg, już poprawiam
Usuń