poniedziałek, 20 maja 2013

Pierś zapiekana

Bardzo lubię wszelkie mięska zapiekane z serem i innymi dodatkami. Tym razem wykorzystałam pierś z kurczaka, boczek, pieczarki i ser żółty.


Składniki

- 1 pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 20 dkg. pieczarek,
- 10 - 15 dkg. sera żółtego,
- 10 dkg. boczku,
- sól, pieprz,
- odrobina tłuszczu do podsmażenia cebuli i pieczarek.

1. Umytą pierś kroimy jak na kotlety i bardzo lekko ubijamy.
2. Posiekaną drobno cebulę podsmażam na oleju, następnie dodaję do niej drobno posiekane pieczarki. Całość lekko podduszam doprawiając solą i pieprzem.
3. Na blaszkę do zapiekania układam piersi, na nie po plasterku boczku, następnie pieczarki i starty ser.
4. Wszystko wkładam do nagrzanego piekarnika. Pieczenie nie wymaga dużo czasu. Jak piekarnik jest odpowiednio nagrzany wystarczy ok. 20 minut.

Można podawać z dowolną sałatką lub surówką a także jako danie główne z ziemniakami.

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz