Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie ryby. Należy dodać, że ta rybka jest świetna.
Składniki:
- 2 pstrągi,
- 2-3 łyżki masła,
- po 2-3 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki i świeżego kopru,
- kilka plastrów cytryny,
- sól, pieprz.
1. Oczyszczonego i umytego pstrąga nacieram solą i odrobiną pieprzu.
2. Masło mieszam z posiekaną pietruszką i koprem. Wkładam je do środka ryby.
3. Na wierzch układam sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę. Nie ma potrzeby wyciskać soku na rybę gdyż plastry cytryny dają wystarczająco dużo smaku.
4. Zawijamy każdą rybę w osobny kawałek folii i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, po tym czasie otwieram folię i dopiekam jeszcze kilkanaście minut aby skórka trochę się zarumieniła.
Tutaj rybka była "dobrze zamknięta" więc masło z ziołami nie wypłynęło, dlatego nie widać, że jest w środku ryby. Proszę uwierzyć, że jest i dodaje fajnego smaku.
Według mnie najlepiej smakuje z surówką z kapusty ewentualnie z frytkami.
Mniam :) chociaż jestem po kolacji, to zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, dziś u mnie również pstrąg, tylko w sosie holenderskim, a do tego szparagi w szynce(,kuchnia lidla,), pycha :)
OdpowiedzUsuń