środa, 27 marca 2013

Golonka

Robiłam golonkę na kilka sposobów i wybrałam według mnie "ten najlepszy". Była golonka w piwie, pieczona, gotowana i inne. Jednak najbardziej smakuje nam kiedy przez kilka dni ją pekluję, następnie gotuję i na końcu piekę. Jest wtedy dość miękka a jednocześnie przypieczona, jednak nie jest zbyt spieczona i przesuszona.


 Składniki:


- 1-2 golonki,
- włoszczyzna (marchewka, kawałek pietruszki, selera),
- kostka bulionu warzywnego,
- przyprawa do golonki 1-2 łyżeczki.

Do peklowania:
 
- ok. 2 l. wody,
- 1,5 łyżeczki soli peklowej,
- 1 łyżka soli,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3-4 ziela angielskie,
- 2-3 listki laurowe.

1. Z przegotowanej i wystudzonej wody oraz pozostałych składników przygotowuję zalewę do peklowania. Wkładam do niej umyte golonki (powinny one być całkowicie zakryte). Pozostawiam w zimnym miejscu na 2-3 dni.
2. Golonki zalewam wodą, dodaję obraną i pokrojoną włoszczyznę, kostkę rosołową i przyprawę do golonki. Gotuję ok. 2 godzin.
3. Kiedy golonka jest już miękka wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 1/2 godziny. Można włączyć termoobieg, wówczas szybciej się zarumieni. 
Aby ładnie wyglądała przed włożeniem do piekarnika nacinam skórkę w romby.

Golonkę gotuję aż będzie miękka, do piekarnika wkładam aby się trochę zarumieniła. Moja rodzina lubi do tego pieczone warzywa.
Dlatego kiedy gotuję golonkę podgotowuję lekko ziemniaki, posypuję przyprawami układam na blaszce razem z golonkami i obraną, pokrojoną na 4 marchewką. 

Całości wystarczy ok. 30-45 minut aby się podpiekło. Na zdjęciach wszystko zostało wykonane dokładnie w ten sposób więc jak widać podgotowanym ziemniakom i marchewce tyle czasu w zupełności wystarczy.



wtorek, 26 marca 2013

Polędwiczki w sosie

Polędwiczki są mięsem, które przygotowuje się stosunkowo szybko i można z niego wyczarować wiele ciekawych dań.


Składniki:

- polędwiczki,
- cebulka,
- kilka suszonych grzybków,
- 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina,
- sól, pieprz,
- mąka do obtoczenia polędwiczek,
- odrobina tłuszczu.

1. Umyte, wyczyszczone i osuszone polędwiczki pieprzymy i obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
2. Dorzucamy pokrojoną drobno mała cebulkę i namoczone wcześniej i pokrojone suszone grzyby.
3. Kiedy cebulka i grzybki trochę się podsmażą wyjmujemy polędwiczki i kroimy je w plastry. Wrzucam z powrotem na patelnię i podlewam winem. Wszystko razem musi się trochę pogotować aż wino wyparuje a polędwiczki zmiękną.
4. Całość podlewamy odrobiną wody aby było więcej sosu, doprawiamy solą i pieprzem.

Jeżeli polędwiczki obtoczyliśmy w małej ilości mąki i widać, że jest on bardzo rzadki to przed dolaniem wody dosypujemy trochę mąki - bezpośrednio na patelnię. Kiedy mąka się podsmaży (dzięki resztce wina nie przypali się) dopiero wtedy podlewamy wodą.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą i surówką.


niedziela, 24 marca 2013

Sałatka z dresingiem słodko - ostrym

Dzięki zawartości boczku sałatka jest dość pożywna. Można zrezygnować z jego dodania kiedy sałatka ma być dodatkiem do potraw mięsnych.

Składniki:

- mix sałat (może być gotowa mieszanka - ja lubię z roszponką),
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1/2 opakowania sera feta,
- 10-15 dkg. boczku wędzonego.

Dressing:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 2-3 ząbki czosnku.

1. Smażymy boczek pokrojony w niewielkie paseczki. 
2. Mieszamy sałatę, umyte i pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki oraz pokrojoną w kostki fetę.
3. Mieszamy wszystkie składniki dressingu: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę, płynny miód i musztardę.
4. Mieszamy sałatę z dressingiem, przekładamy do miseczki i posypujemy dość obficie na wierzch usmażony boczek.

Dressing do tej sałatki ma ciekawy ostro-słodki smak co sprawia, że sałatka jest naprawdę wyjątkowa. Jeżeli ktoś chce przygotować sałatkę jako dodatek do dań mięsnych może zrezygnować z dodania boczku. Będzie mniej treściwa, jednak równie smaczna.

  

Domowy pasztet

Zbliża się Wielkanoc więc nie może u mnie zabraknąć pasztetu. Wiele osób robiąc pasztet pilnuje się ściśle przepisu, ja do nich nie należę. Nie zawsze używam takich samych rodzajów mięsa. W zależności od tego co wpadnie mi w oko kupuję i wykorzystuję to do zrobienia pasztetu. Natomiast pewne dodatki i przyprawy zawsze muszą się w nim znaleźć.


Składniki:

- 2 kg. mieszanego mięsa (łopatka, boczek lub pachwina, karkówka, cielęcina - im bardziej różnorodne, tym lepiej),
- 30 dkg. wątroby wieprzowej,
- 2 kajzerki,
- 2 jajka,
- majeranek, sól, pieprz.

1. Mięso i cebulę pokrojone w spore kawałki przesmażam w brytfance na niewielkiej ilości tłuszczu.
2. Mielę podsmażone mięso i cebulę oraz namoczone w gorącej wodzie bułki. 
3. Wbijam surowe jajka, doprawiam solą, pieprzem i obficie majerankiem. Musi być wyczuwalny w surowej masie (po upieczeniu jego posmak nie będzie tak intensywny jednak doda smaku). Wszystko dokładnie wyrabiam.
4. Kiedy uznam, że masa jest odpowiednio doprawiona dodaję zmieloną, surową wątrobę - jeszcze raz wszystko dokładnie wyrabiam.
5. Przekładam do formy do zapiekania i piekę ok. godziny w nagrzanym piekarniku. Sprawdzam patyczkiem do szaszłyków czy pasztet jest upieczony.

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowego pasztetu i żuru. Moja rodzina i goście (głównie szwagier) zajadają się pasztetem.


sobota, 23 marca 2013

De volaille z serem

Schab po raz kolejny - tym razem z serem.


Składniki:

- kilka kotletów ze schabu,
- tyle kawałków sera żółtego ile jest koletów,
- jajko,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.

1. Kotlety rozbijamy, solimy i pieprzymy.
2. Ser kroimy w grube prostokąty w zależności od wielkości kotletów.
3. Na środku kotleta układamy ser  i zawijamy - najpierw lekko zakładamy mięso przy krótszej części sera a następnie zawijamy pozostałe boki tworząc prostokątną formę.
4. Obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na rozgrzanej patelni.

Podajemy gorące aby ser był ciągnący z ziemniakami i surówką (tym razem z pory).

piątek, 22 marca 2013

Wątróbka z cebulą i jabłkami

Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na wątróbkę. Nie musi być podawana z ziemniakami, wystarczy jakaś surówka.


Składniki:

- 1/2 kg wątróbki drobiowej,
- 2-3 cebulki,
- 1 jabłko,
- sól, pieprz,
- tłuszcz.

1. Umytą  wątróbkę czyścimy i smażymy na rozgrzanym tłuszczy.
2. Kiedy wątróbka będzie usmażona solimy ją i pieprzymy. Następnie odsuwamy ją na skraj patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę.
3. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy starte jabłko. Wszystko razem dusimy. Jeżeli jest taka potrzeba to dosalamy i dopieprzamy.

W wielu przepisach jabłko jest pokrojone w plasterki - ja osobiście lubię jego posmak w cebuli, jednak wolę kiedy jest starte. I oczywiście należy pamiętać aby nie solić przed usmażeniem wątróbki ponieważ będzie ona twarda.

wtorek, 19 marca 2013

Sałatka gyros

Robiąc tę sałatkę przygotowuję przeważnie dwie wersje - do jednej nie dodaję kukurydzy ponieważ syn zawsze wybiera wszystkie ziarenka kukurydzy z każdej potrawy.


Składniki:

- 1 pierś kurczaka,
- 1-2 cebule,
- 1 - 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 główki kapusty pekińskiej,
- mały jogurt, kilka łyżek majonezu,
- ketchup,
- przyprawa do kebaba/gyrosa,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do podsmażenia piersi i cebuli.

1. Umytą pierś kroimy na drobne kawałki i przyprawiamy przyprawą do gyrosa - pozostawiamy na kilka godzin.
2. Kiedy mięso przejdzie przyprawą podsmażmy je na rozgrzanym tłuszczu.
3. Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym tłuszczu soląc i pieprząc.
4. Kapustę pekińską kroimy, solimy i pozostawiamy na durszlaku aby obciekła.
5. Układamy warstwami: usmażoną pierś, cebulę, smarujemy ketchupem, dalej kukurydza, kapusta pekińska i wymieszany majonez z jogurtem.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby wszystkie składniki "przeszły".

niedziela, 17 marca 2013

Barszcz biały

Barszcz biały czy żurek są sytymi zupami które lubi moja rodzina. Lubię i ja ponieważ po zjedzeniu tej zupy nie wołają zaraz, że są głodni.


Składniki:

- mięso na wywar,
- marchewki,
- kawałek selera, pietruszki, pora,
- ząbki czosnku,
- pętko kiełbasy,
- 4-5 ziemniaków,
- majeranek,
- śmietana,
- zakwas białego barszczu.

1. Dowolne mięso oraz pokrojoną drobno lub startą włoszczyznę i ząbki czosnku zalewam zimą wodą i gotuję aż wszystko zmięknie.
2. Dodaję obrane, umyte i pokrojone ziemniaki.
3. Pokrojoną w plasterki kiełbasę podsmażam. 
3. Kiedy ziemniaki zmiękną dodaję zakwas barszczu - można znaleźć bardzo dobry gotowy. Jak całość się zagotuje dodaję kiełbasę i majeranek. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję trochę śmietany. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. 


Pulpety w sosie pomidorowym

Dość banalne danie, jednak rodzina co jakiś czas woła aby je zrobić. Wszystkie potrawy wymagające ręcznego wyrabiania szczególnie odpowiadają mojej córce, która oczywiście zawsze uczestniczy w ich przygotowaniu. Tym razem było tak samo.


Składniki:

- 1 kg mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 bułka,
- 1-2 marchewki,
- kawałek pora, selera, pietruszki,
- puszka pomidorów,
- sól, pieprz.

1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oliwi.
Jeżeli mięso będziemy mielili sami to cebulę można pokroić grubiej i po przesmażeniu zmielić razem z mięsem i namoczoną, odciśniętą bułką.
2. Mięso dokładnie wyrabiamy z cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką oraz solą i pieprzem wedle uznania.
3. Pietruszkę, selera i pora kroję na bardzo drobne kawałki, marchewkę na nieco większe. Zalewam zimną wodą i gotuję kilkanaście minut.
4. W tym czasie formuję okrągłe pulpeciki.
5. Wkładam je do gotującego się bulionu.
6. Kiedy mięso się zetnie dodaję zmiksowane pomidory z puszki (w sezonie mogą być świeże).
7. Gotuję wszystko na dużym ogniu bez przykrycia aby pomidory zredukowały swoją objętość, doprawiamy solą i pieprzem.

Jeżeli nie ma potrzeby to nie jestem zwolenniczką zaprawiania potraw mąką tylko po to aby sosy były bardziej gęste. Dzięki temu, że bardzo drobno kroję włoszczyznę lekko się ona rozgotuje tworząc gęstość sosu. Ponadto po dodaniu pomidorów gotuję wszystko bez przykrycia na dużym ogniu i po zredukowaniu objętości całość utworzy aromatyczny gęsty sos.
Ja osobiście lubię do sosu pomidorowego natkę pietruszki, jednak nie lubię jak jest rozgotowana tak więc dodaję ją na samym końcu, tuż przed podaniem. Dodatkowo można dodać swoje ulubione zioła np. bazylię.


sobota, 16 marca 2013

Żeberka pieczone w kapuście

Bardzo lubię robić tą potrawę oczywiście ze względu na jej walory smakowe, ale nie tylko. Jest to potrawa z serii tych, które na wstępie trzeba "obrobić, a później "robią się same". Kiedy więc nie mamy zbyt dużo czasu na stanie "przy garach", a chcemy zjeść coś smacznego to bardzo polecam.


Składniki:

- 1 spory pasek żeberek,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1-2 cebule,
- sól, pieprz, ew. przyprawa "typu Vegeta",
- olej do obsmażenia żeberek.

1. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki, przyprawiamy. Ja zazwyczaj pozostawiam przyprawione mięso na kilka godzin, a najlepiej na noc aby przeszło przyprawami.
2. Obsmażamy żeberka ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy zarumienią się ze wszystkich stron zdejmujemy z patelni.
3. Na tłuszcz pozostały po smażeniu żeberek wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, lekko solimy i pieprzymy. 
4. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy do niej pokrojoną kapustę kiszoną. Podsmażamy aż trochą zmięknie i będzie miała ładny kolor.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę kapustę i żeberka, ostatnią warstwą powinna być kapusta.
Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny.



piątek, 15 marca 2013

Nadziewany schabowy

Kolejne wariacje ze schabem. Kiedy zrobiłam na obiad te kotlety syn stwierdził, że wie co chce robić w przyszłości - zostać krytykiem kulinarnym, po to aby degustować takie potrawy. 


Składniki:

- 4 duże kotlety schabowe,
- kawałek żółtego sera (ok. 8-10 dkg),
- 4 plastry ananasa z puszki,
- ok. 10 dkg wędzonego boczku,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.

1. Kotlety rozbijamy dość cienko, solimy i pieprzymy.
2. Boczek kroimy na małe kawałki i podsmażamy. Kiedy trochę przestygnie dodajemy drobno pokrojone ananasy i ser.
3. Na połowie kotleta układamy przygotowane nadzienie. Składamy na pół. Kotleta można z trzech stron spiąć wykałaczkami a nie będą się rozwalały podczas panierowania i smażenia, a farsz nie będzie wypadał.
4. Panierujemy w jajku i bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu dość wolno aby ser zdążył się rozpuścić.

Podawać gorące. Można serwować z ziemniakami i surówką lub samodzielnie.

wtorek, 12 marca 2013

Kapuśniak

Tradycyjna polska zupa rewelacyjna kiedy zima powraca.



Składniki:

- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 5-6 kawałków żeberek,
- marchewka,
- kawałek selera, pietruszki,
- cebula,
- 5-6 ziemniaków,
- listek laurowy, ziele angielskie,
- odrobina tłuszczu.

1. Umyte żeberka wrzucam do garnka z drobno pokrojoną lub startą na tarce pietruszką i selerem oraz marchewką (niezbyt drobno żeby się nie rozgotowała). Dodajemy ziele angielski i listek laurowy. Zalewam zimną wodą i gotuję aż mięso lekko zmięknie.
2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucam drobno posiekaną cebulę, kiedy się zarumieni dorzucam kapustę kiszoną (też pokrojoną). Podsmażam dopóki kapusta lekko się nie "zarumieni".
3. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je osobno gdyż dodając je do kwaśnej kapusty nie zmiękną.
4. Zawartość patelni oraz ziemniaki wrzucamy do naszego wywaru, doprawiamy solą i pieprzem.
Opcjonalnie można również dodać podsmażony boczek lub pokrojonę w plasterki i również podsmażoną kiełbaskę.


niedziela, 10 marca 2013

Schabowy z serem

Schabowy to jedna z ulubionych potraw mojej rodziny. Lubię jednak coś zmienić żeby nie było to zbyt monotonne danie.


Składniki:

- 4 kotlety schabowe,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- 10 dkg. sera żółtego,
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia.

1. Kotlety rozbijamy solimy i lekko pieprzymy.
2. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
3. Kiedy kotlet usmaży się z jednej strony przekładamy na drugą i posypujemy startym żółtym serem. Smażymy na małym ogniu najlepiej pod przykryciem żeby ser się rozpuścił.

Podajemy wedle własnego uznania - jak każde inne "schaby".

Ryba w papryce i cebuli

 Rybka smaczna zarówno na ciepła jak i na zimno. Delikatnie zmodyfikowana może być także doskonałą potrawą podczas stosowania różnych dietach. 


Składniki:

- 1 kg dowolnego fileta (mintaj, morszczuk),
- 1 papryka,
- 2-3 cebule,
- 30 dkg ogórków kiszonych,
- 1/2 puszki kukurydzy z puszki,
- puszka pomidorów krojonych lub koncentrat pomidorowy,
- mąka - kilka łyżek,
- olej,
- sól, pieprz, sok z cytryny. 

1. Umytą rybę solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Umytą paprykę kroimy w paski, cebulę na ćwiartki i potem na plastry. Wrzucamy na rozgrzany olej.
3. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę ogórki kiszone. 
4. Kiedy cebula i papryka trochę zmiękną dodajemy ogórki, kukurydzę i pomidory lub koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem dusimy.
5. Układamy w miseczce warstwami farsz, ryba, farsz, ryba, farsz.

Kiedy "pilnuję wagę"nie obtaczam ryby w mące, ponieważ wszelkie diety wykluczają mąkę oraz rezygnuję z dodania kukurydzy. Poza tym wszystkie inne składniki są dopuszczalne a nawet wskazane podczas wielu diet.

Smakuje rewelacyjnie na ciepła jak i na zimno.


sobota, 9 marca 2013

Jaskółcze gniazda

Jaskółcze gniazda można jeść zarówno na ciepła jaki i na zimno. Można o nich powiedzieć, że są to mielone podane inaczej.


Składniki:

- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1 bułka,
- cebulka,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- olej,
- 1 jajko,
- 12 jajek przepiórczych.

1.  Jajka gotujemy na twardo.
2.Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, bułkę moczymy.
3. Dodajemy do mięsa mielonego cebulę, odciśniętą bułkę, surowe jajko i doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania.
4. Bierzemy porcję mięsa i formujemy okrągłe kotleciki wkładając do każdego z nich po 1 jajku przepiórczym.
5. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.

Podajemy z warzywami, pieczonymi ziemniakami, sosem czosnkowym lub chrzanowym.

Zamiast jajek przepiórczych można dodać jajka kurze, jednak dobrze aby były jak najmniejsze.